סירוב בעל הקרקע להעברת זכוייות בעסקת קומבינציה

  • שאלה על הסכם קומבינציה וחיובים שלובים
    עופר | 22/10/2014 14:46

    שלום,
    בהסכם קומבינציה נכתב כי בעלי הקרקע יעביר את הדירות על שם הקבלן רק אחרי שיוסרו כל החובות השעבודים וכו'.
    הקבלן בנה את הבנין ובעל הקרקע קיבל את דירותיו לפי ההסכם אך לא העביר את הבעלות על שם הקבלן.
    היו כל מיני דיונים בבית המשפט וכעת (16 שנה אחרי שנחתם הסכם הקומבינציה) הקבלן תבע מבעל הקרקע לרשום את הבית כבית משותף ולהעביר את הדירות על שמו.
    בעל הקרקע טוען כי הקבלן חייב לו כסף מלפני 16 שנה (שכעת החוב הוא כמעט פי 10 בגלל הצמדות וכו') וכי מדובר בחיובים שלובים ולכן הוא לא מעביר לו את הדירות ולא חותם על בית משותף.
    עו"ד של הקבלן הסכים בבית המשפט להיות החיובים שלובים.
    שאלתי היא- האם עכשיו לא יוכל הקבלן לטעון להתיישנות של החוב- האם אפשר היום לטעון על חוב מלפני 16 שנה? ועל כל מיני ליקוים שמעולם בעל הקרקע לא תבע ממני לתקן.
    סליחה על האורך ותודה מראש על התשובה.

    • סירוב בעל הקרקע להעברת זכוייות בעסקת קומבינציה
      עו"ד יהודה וישניצקי | 22/10/2014 22:05

      עופר שלום,

      לכאורה הצדק עמך , ועומדת לקבלן טענת התיישנות, אולם טענת התיישנות הינה מגן ולא חרב, דהיינו - זו טענה שאמור להעלות הצד הנתבע בתביעה ולא התובע שבמקרה זה הינו לדבריך הקבלן.

      כמו כן, אין התיישנות על תביעה שכנגד ככל שהוגשה.

      מנגד, וככל שבעל הקרקע לא פעל במשך שנים לגביית החוב הנטען  -  לקבלן עומדות טענות של שיהוי, השתק ומניעות וכן טענה של שימוש בזכות חוזית שלא בתום לב (סעיףך 39 לחוק החוזים)

      ייתכן וגם לרוכשי הדירות, המצויים בין הפטיש לסדן, יש אפשרות להפעיל את כח התביעה שלהם וליצור מנופי לחץ על בעל הקרקע,

      בחינת האפשרויות השונות לרבות החלופות המשפטיות ו/או החליפה המשפטית המתאימה לסיטואציה אותה תיארת מצריכה כמובן בירור עובדתי מעמיק יותר שיש לבצעו במסגרת ייעוץ ספיצפי

      בברכה,

      עו"ד  יהודה וישניצקי,  מנהל פורום נדל"ן ומקרקעין

      • תגובה
        עופר | 22/10/2014 23:55

        תודה על תגובתך,
        אני שואל בשם הקבלן שהוא קרוב שלי.
        העניין הוא שלקבלן אין היום יכולת להוכיח שהוא החזיר את החובות עליהם מדבר בעל הקרקע כיוון שאין לו מסמכים מלפני 16 שנה.
        כמו כן האם זה שהוסכם על הצדדים שמדובר בחיובים שלובים מונע מהקבלן לטעון להתיישנות החוב?
        שוב תודה

        • סירוב בעל המקרקעין להעברת הזכויות בעסקת קומבינציה
          עו״ד יהודה וישניצקי | 24/10/2014 14:20

          היעדר מסמכים להוכחת טענות ההגנה של הקבלן מבססים טענת שיהוי כנגד התביעה והן עשויים לבוא בגדרה של דוקטרינה הנכונה ״דוקטרינת הנזק הראיתי״ הנגרם לבעל דין בשל שיהוי של בעל הדין שכנגד בהעלאת הטענה
          אין בהיותם של החיובים שלובים כדי לחסן את התובע בפני טענת התיישנות
          מעבר לכך נדרש ייעוץ פרטני